Jaotusvõrk püüab keskpingerikked kõrvaldada hiljemalt homseks

29.12.2011
Neljapäeval kell 12:30 oli tormist tingitud rikete tõttu elektrita veel 12 400 majapidamist. Enim on vooluta kliente Harju-, Rapla- ja Jõgevamaal. Liinide parandamise järjekorra määramisel teeb Jaotusvõrk tihedat koostööd kohalike omavalitsustega.

„Kõige rohkem tekitabki meile hetkel muret see, et Eestis on veel palju inimesi, kes on pidanud elektrit ootama esmaspäevast saadik. Meie juhtimiskeskus ja brigaadid töötavad nädala algusest maksimumi piiril, aga seekordse tormi kahjustused on erakordselt suured, suuremad kui mulluse Monika lumetormi ajal. Osa liine on katki kuuest-seitsmest kohast ning juhtmeid ja maste ühel liinil maha langenud kilomeetrite kaupa," kirjeldas keerulist olukorda Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Esialgsetel andmetel on rikkebrigaadid seni tormi algusest voolu taastanud ligikaudu 116 000 kliendile. Kõrvaldatud on enamik keskpingerikkeid ja eilsest alustatud ka madalpingeliinide parandamist. Katkestused on likvideeritud saartel ja tänaseks saavad voolu tagasi ka enamik Pärnumaa klientidest. Tänase ja homse jooksul loodetakse vool taastada elektrita majapidamistele Põlva-, Võru-, Valga- ja Tartumaal ning Ida-Virumaal. Keskpingeriketega püüavad brigaadid täna-homme valmis saada Viljandi, Jõgeva, Lääne-Viru, Järva, Rapla ja Harju maakondades. Osade madalpingeliinide parandamine Järva-, Harju-, Rapla-, Viljandi-, Jõgevamaal ja Lääne-Virumaal võib kahjuks jääda uue aasta esimestesse päevadesse.

"Keskpinge rikkeid parandades saame vooluta majapidamiste arvu jõudsalt vähendada, kuid madalpingevõrgus võib päev otsa liiniehitamist mõjutada vaid paari-kolme maja ja seega voolu taastamise tempo aeglustub. Mõistame, et niigi kaua elektrita olekut kannatanud inimestele on see äärmiselt halb uudis, kuid kahjustuste ulatust vaadates ei saa praegu optimistlikumaid prognoose anda. Oleme saanud juurde tehnikat ja tõsisemas olukorras maakondadesse kaasanud appi brigaade neist piirkondadest, kus oleme töödega lõpetamas. Meie brigaadid teevad tööd ööpäevaringselt ja ka aastavahetusel," selgitas Tõnne.

Esmaspäevast eilseni on telefoni ja SMSi teel tulnud Eesti Energiale 89 400 rikketeadet. Tavaolukorras saabub klientidelt rikketeateid ligikaudu 15 000 kuu jooksul. Klienditelefoni töötajad on kõik kaasatud rikkekõnede teenindamisse ja teenindajate arvu on suurendatud.

Ilmateade lubab täna pärastlõunal ja homme edelatuult mandril puhanguti 15-20, saartel ja rannikul 23-29 m/s. Tugev tuul võib tuua kaasa elektrikatkestusi eelkõige saartel ja rannikualadel.

Tuletame ka meelde, et katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi. Katkenud liinidest palume teada anda rikketelefonil 1343.

Tuuli Sokmann
jaeäri kommunikatsioonispetsialist