Jaotusvõrk on voolu taastanud 46 000 majapidamisele

27.12.2011
Ööl vastu esmaspäeva alanud tormist tingitud rikkeid likvideerides on Jaotusvõrgu ja partnerite brigaadid elektrivarustuse taastanud ligikaudu 46 000 majapidamisele. Rikkeid likvideerib 150 brigaadi. Teisipäeval kell 12 oli vooluta veel ligikaudu 45 000 majapidamist.

Kõige rohkem on inimesi elektrita Viljandimaal, Harjumaal Arukülas, Raplamaal ja Lääne-Virumaal.

„Rikkeid on üle Eesti palju ja oleme kaasanud nende likvideerimisse maksimaalselt abiväge. Samal ajal kui osa rikkeid saame kõrvaldatud, lisandub uusi juurde. Tegemist on kindlasti suurima ulatusega tormiga sel aastal," selgitas olukorda Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Jaotusvõrk likvideerib esmajoones rikkeid elutähtsatel ja ühiskondlikult olulistel objektidel, seejärel liinidel, mis varustavad suuremat arvu majapidamisi. Brigaadid teevad oma parima, kuid osadel vähesemat arvu majapidamisi varustavatel liinidel võtab rikke likvideerimine aega veel päevi. Tugeva tuulega langenud puud on elektriliine tõsiselt kahjustanud ja voolu taastamiseks tuleb mitmetes kohtades ehitada uut liini. Rikete kõrvaldamist raskendab ka ligipääs pehmel pinnasel, samuti on tugeva tuulega keerulisem õhuliinide ülespaigaldamine.

Palume klientidel arvestada, et nii ulatuslike elektrikatkestuste puhul ei ole meil võimalik alati anda täpset tähtaega, millal saame voolu taastada. Teeme kõik võimaliku, et hinnangulistest tähtaegadest kinni pidada, kuid olukord elektrivõrgus muutub pidevalt ja rikkekohale ligipääs või rikke likvideerimine võib osutuda oodatust keerulisemaks.

Ilmateade lubab õhtust alates tuule tugevnemist, mis võib oluliselt mõjutada saartel ning lääne- ja põhjarannikul asuvaid majapidamisi. Soovitame inimestel, kelle maja veevarustus sõltub elektrist, varuda joogivett. Samuti tuleks jälgida, et mobiiltelefoni aku oleks laetud. Lisaks soovitame varuda alternatiivseid valgustusallikaid. Katkestuse korral on soovitatav elektriseadmed vooluvõrgust välja tõmmata, et vältida nende kahjustumist.

Elektrikatkestustest palume teada anda helistades või saates SMS-i rikketelefonile 1343 või veebilehe www.energia.ee kaudu. Elektrikatkestuse tekkides palume enne rikkenumbrile helistamist oodata 15-20 minutit, kuna selle ajaga jõuab katkestuse info andmebaasi ja siis oskab klienditeenindaja rikke likvideerimise kohta juba täpsemat infot anda. Palume riketest korduvalt mitte teatada, et vältida telefoniliini ummistumist ja säästa ka helistajate mobiiltelefonide akusid.

Rikketelefoni kiiremaks teenindamiseks on ajutiselt katkestatud Eesti Energia klienditelefoni 1545 teenindamine. Klientide teenindamist telefonil 1545 jätkatakse, kui elektririkete hulk väheneb. Seni saab küsimusi saata aadressile teenindus@energia.ee, millele vastatakse esimesel võimalusel. Palume vabandust elektrikatkestustest põhjustatud ebamugavuste pärast.

Tuuli Sokmann
Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonispetsialist