Jaotusvõrk on lõpetamas uue Volta alajaama ehitustöid

08.03.2011
Märtsis jõuab viimasesse etappi 2009. aastal alanud uue Volta 110/6 kV alajaama ehitus. Alajaam valmib täielikult tänavu novembris ning see tõstab tunduvalt Põhja-Tallinna elektrivõrgu töökindlust, vähendades elektrikatkestusi ja võimalike rikete kõrvaldamiseks kuluvat aega.

Volta alajaama ehitus on viimaste aastate suurim investeering Põhja-Tallinna elektrivõrku. Enam kui kaks aastat kestvate ehitustööde tulemusena valmib amortiseerunud Volta ja Soo alajaamade asemel täiesti uus, hooneks ehitatud ja linnakeskkonnaga sobiv Volta 110/6 kV alajaam.

Jaotusvõrgu juhi Tarmo Mere sõnul tuleb Volta-sarnaste kaasaegsete alajaamade ehitustempot üle Eesti tõsta. „Maakaabel kombinatsioonis kaasaegsete alajaamadega on tulemuslikem viis töökindla elektrivõrgu rajamisel. Samuti on uued alajaamad varustatud kaasaegsete automaatikaseadmetega, mis võimaldavad kiiret rikkekoha leidmist ja rikke kõrvaldamist. Seega väheneb nii elektrikatkestuste arv kui ka võimalike katkestuste kestus," rääkis Mere.

Viimase suurema ehitustööde etapina toimub märtsis vanade keskpingekaablite väljavahetamine ja toite üleviimine uude alajaama. Uusi keskpingekaableid tuleb paigaldada 6 kilomeetri ulatuses. Kuna asendatavad kaablid on väga vanad, võib nende väljakaevamine ja liigutamine põhjustada rikkeid. Sellega seoses palub Jaotusvõrk Põhja-Tallinna elanikelt mõistvat suhtumist ning teeb ka kõik endast sõltuva, et kaablite asendamine võimalikult vähe elanike igapäevaelu häiriks. Kõikidest plaanilistest katkestustest informeerib Jaotusvõrk linnaosa elanikke ette, avariiliste katkestuste puhul saab infot rikketelefonilt 1343.

Volta alajaama ehitusse investeerib Jaotusvõrk üle kahe miljoni euro (32,2 miljonit krooni). Projekti kogumaksumus on üle 4,8 miljoni euro (75,7 miljonit krooni). Ehituse peatöövõtja on Merko Ehitus, projekti viiakse läbi koostöös Eleringiga.

Kokku investeeris Jaotusvõrk eelmisel aastal elektrivõrgu uuendamisse üle 60 miljoni euro ehk kogu võrguteenuste osutamisest teenitud ärikasumi. 2010. aastal ehitati 762 kilomeetrit maakaablit ja rajati 772 kaasaegset alajaama.

Marina Bachmann
pressiesindaja