Jaotusvõrk käivitas Nasva-Läätsa maakaabelliini

03.03.2011
Jaotusvõrk lõpetas Saaremaal Nasva-Läätsa 35kV elektriliini ehituse, millega asendati vana õhuliin oluliselt töökindlama maakaabliga. Uus elektriliin parandab Lääne-Saaremaa majapidamiste elektrivarustuskindlust, vähendades tunduvalt võimalike rikete ja elektrikatkestuste arvu.

„Saartel on eriti oluline muuta elektrivarustus võimalikult sõltumatuks ilmastikutingimustest. Tuulele ja lumesajule avatud õhuliinide asendamine maakaabliga on üks tulemuslikumaid viise elektrivõrgu töökindluse tõstmiseks," ütles Jaotusvõrgu juht Tarmo Mere.

Varasem õhuliin paiknes vahetult mere ääres ja oli seetõttu äärmiselt mõjutatav läänetuultest ja tormidest, mille korral iga masti murdumine või juhtme katkemine võinuks kaasa tuua kogu Lääne-Saaremaa toitekatkestuse. „Meil on hea meel, et nüüdseks on Saaremaa kõige rikkeohtlikum 35kV liinilõik maakaablisse viidud. Täname kõiki kohalikke elanikke, omavalitsusi ja partnereid ehitustööde aegse mõistva suhtumise ja koostöö eest," ütles projektijuht Veiko Volar. Tema sõnul on tänu maakaablile nüüd Mändjala ja Järve rannaalal kaunim loodusvaade, samuti ei ohusta maastikukaitseala enam õhuliinide rikete kõrvaldamiseks vajalik suurte masinate kohalesõitmine.

Praeguseks on uus kaabelliin pingestatud, vanal õhuliinil käivad veel viimased demonteerimistööd. Nasva-Läätsa maakaabelliini rajati kokku 12,6 kilomeetri ulatuses, tööde maksumus oli üle 760 tuhande euro (12 miljonit krooni).

Kokku suunas Jaotusvõrk möödunud aastal Saaremaa elektrivõrgu uuendamisse ligi 1,1 miljonit eurot (17 miljonit krooni), millest üle kahe kolmandiku kulus maakaabli ja kaasaegsete alajaamade paigaldamisele. Sel aastal investeeritakse ligi 1,28 miljonit eurot (20 miljonit krooni). Peatselt alustab Jaotusvõrk ka ettevalmistusi Kuressaare-Nasva vahelises lõigus 35kV õhuliini rekonstrueerimiseks.

Üle Eesti investeeris Jaotusvõrk eelmisel aastal elektrivõrgu uuendamisse enam kui 60 miljonit eurot (960 miljonit krooni) ehk kogu võrguteenuste osutamisest teenitud ärikasumi.

Marina Bachmann
pressiesindaja