Jaotusvõrk uuendab Kopli alajaama

20.10.2011
Enam kui 12 000 Põhja-Tallinna majapidamist ja ettevõtet saavad tänu Kopli alajaama uuendamisele kindlama elektritoite. Alanud ligi 1,4 miljonit eurot maksvad uuendamistööd saavad valmis 2012. aasta sügiseks.

Eesti Energia Jaotusvõrk sõlmis töövõtulepingu ABB-ga, et uuendada Kopli 110/35/6 kV alajaamas Jaotusvõrgule kuuluvad seadmed. Välja vahetatakse nii 35- kui 6-kilovoldine jaotusseade. Alajaama senised jaotusseadmed, mis jaotavad pinge kliente varustavatele elektriliinidele, on ehitatud 1966. aastal ja tänaseks amortiseerunud.

Alajaama uuendamine tõstab lisaks töökindlusele ka elektrivõrgu turvalisust. „Alajaama uuendades saame võrku paigaldada kaitseseadmed, mis vähendavad elektriohte inimestele – näiteks juhtudel, kui kaevetööde käigus vigastatakse elektrikaablit," selgitas Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

Mere sõnul on suured piirkonnaalajaamad elektri jaotusvõrgus esimene ja korraga kõige rohkem kliente mõjutav lüli varustuskindluse tagamisel. Lisaks Kopli alajaamale on Põhja-Tallinnas tähtsamateks Paljassaare 110/6 kV ja ehitamise lõppjärgus olev Volta 110/6 kV alajaam. Uus Volta alajaam saab valmis käesoleva aasta lõpuks.

Kokku haldab Eesti Energia Jaotusvõrk ligi 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. Elektrivõrgu uuendamisse investeerib Jaotusvõrk kogu oma ärikasumi. Möödunud aastal investeeris ettevõte elektrivõrku ligikaudu 60 miljonit eurot.

Reimo Raja
Eesti Energia pressiesindaja