Energia avastuskeskuse uuendamiseks sõlmiti renoveerimislepingud

14.01.2013
Tallinnas asuv Energia avastuskeskus suletakse ekspositsiooni täielikuks uuendamiseks ning taasavatakse 2014 aasta suvel. Täna sõlmiti Energia avastuskeskuses AS Restoriga keskuse hoone renoveerimise hankeleping ning Eesti Energia ASiga renoveerimise kaasrahastuse toetusleping.

Üle 13 aasta nii lastele kui täiskasvanuile avastusrõõmu pakkunud keskus muutub algavate uuendustööde käigus Euroopas ainulaadseks elektri, energia ja loodusteaduste teemadele keskenduvaks avastuskeskuseks. Arendusprojektiga restaureeritakse miljööväärtuslik, käesoleval aastal saja-aastaseks saav Tallinna vana elektrijaama originaalsisuga hoone.

Energia avastuskeskuse juht Kertu Saks selgitab, et uuenev keskus saab juurde mitmeid põnevaid ekspositsioone. „Näiteks meie peasaali keskseks atraktsiooniks saab elektri saamise ajaloo tutvustus alates 16. sajandi esimestest elektrikatsetustest kuni tuumaenergiani välja. Suurimaks magnetiks saab nn välgu saar, kuhu koondame kõik elektrit nähtavaks tegevad eksponaadid," räägib Saks. „Jätkame kindlasti klassikaliste füüsika ekspositsioonidega, millega oleme partneriks Eesti koolidele," tutvustab avastuskeskuse juht plaane.

"Järelkasv on energeetikavaldkonna vundament. Energia avastuskeskus on koht, kus tekitada noortes huvi loodusteaduste ja energeetika vastu ning seeläbi kasvatada vajalikku järeltulevat põlve.Võimalus panna ise käed külge ja avastada läbi põnevate kogemuste energeetikamaailma, on valdkonna populariseerimise seisukohast väga väärtuslik," rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive sellest, miks ettevõte peab oluliseks teaduskeskuse arendusse panustamist.

AS Restori juhatuse esimees Mait Metstak ütles: „Restoril on hea meel, et saab oma aastakümnete kogemusega rekonstrueerimise ja restaureerimise vallas aidata kaasa Euroopa mastaabis erilise keskuse rajamisele 100 aastasesse arhitektuurimälestisse."

Energia avastuskeskuse ehituse ja ekspositsiooni on projekteerinud KAOS Arhitektid OÜ. Projekti kogumaksumus on 3,7 miljonit eurot ja selle toetamiseks on sõlmitud ka eelkokkuleppe EASiga.

Energia avastuskeskuse Põhja puiestee maja suletakse külastajatele 19. jaanuaril. Renoveerimise ajal tegutseb keskus Tallinna Tehnikaülikooli juures. Tallinna linnavalitsusega räägitakse läbi ka Vabaduse platsi aluse näitusepinna kasutamise üle sel perioodil.

Avastuskeskuse asutajateks on Eesti Energia AS, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna linn ja AS Tallinna Soojus.