Eesti Energia soovitab pingekvaliteeti parandavaid seadmeid ja generaatoreid

11.07.2011
Energia kodulehelt leiab nüüdsest nõuandeid seadmete kohta, mis kaitsevad tundlikku kodutehnikat pinge kõikumise või elektrikatkestuste korral. Kaitseseadmete soovitustega saab tutvuda lingil: www.energia.ee/kaitseseadmed.

Eesti Energia Elektritööde juhi Priit Leipalu sõnul võivad elektrivarustuse kvaliteeti majapidamise elektrisüsteemis halvendada nii katkestused, pingelohud kui ka liigpinged. „Enamasti on pinge kõikumine tingitud elektrivõrgu riketest, koormuste järsust muutusest või siis ka äikesest ning sellepärast on seda ka väga keeruline ennetada. Oluliselt lihtsam on kasutada kaitseseadmeid, mida saab paigaldada kodusesse elektrisüsteemi," selgitas ta.

„Juulis ja augustis esineb Eestis alati tugeva tuulega äikesetorme, mistõttu on just praegu õige aeg paigaldada seadmeid, mis kaitsevad kodutehnikat elektrikatkestuste ja pinge kõikumise eest," lisas Leipalu.

Katkestus või pinge kõikumine võib rikkuda tundlikke peenelektroonika seadmeid nagu näiteks televiisorid, wifi-ruuterid, digiboksid, arvutid ja printerid.

Kodutehnikat kaitseb liigpinge impulsside eest liigpingekaitse, pinge kõikumise vastu aitab pingestabilisaator. Paljudel kaasaegsetel elektriseadmetel on pingeregulaator juba tootja poolt sisse ehitatud ja pinge topeltstabiliseerimine võib sel juhul olla keelatud. Selleks tuleb enne kaitse paigaldamist tutvuda elektriseadme juhendmaterjaliga.

Elektrigeneraatorit soovitab Eesti Energia Elektritööd kasutada majapidamistel, kus elektrikatkestus võib tuua kaasa ulatuslikku kahju. Võimsamad generaatorid suudavad katkestuse ajal varustada elektriga tervet majapidamist. UPS abil saab seevastu lühikeste elektrikatkestuse korral jätkata väiksemate seadmete nagu näiteks arvuti, raadio, telefonilaadija või televiisor kasutamist.

Soovituste koostamisel on Eesti Energia teinud valiku koostööpartnerite OX Eesti OÜ ja Tallmac Tehnika OÜ poodides pakutatavate seadmete hulgast. Koodsõnaga „energia" saab igalt Eesti Energia soovitatud seadmelt ka allahindlust.

Koduste liigpingekaitsmete paigaldamisega pistikupesadesse saab hakkama elektriala väljaõppeta inimene, kuid eraldi dokumentatsiooni vajavaid keerukamaid kaitseseadmeid peab paigaldama asjatundja. Paigaldusteenust saab tellida Eesti Energia Elektritöödelt e-posti aadressil elektritood@energia.ee.

Infot elektrivõrgu häiretest tingitud kahjude hüvitamise kohta leiab veebilehelt www.energia.ee/kahjud.

Marina Bachmann
pressiesindaja