Jaotusvõrk alustab Viljandimaal 1,4 miljonit eurot maksva ehitustööga

06.06.2011
Jaotusvõrk alustab Viljandimaal Võhma ja Suure-Jaani elektrivõrgu uuendustöid. Ligi 1,4 miljonit eurot maksvad ehitustööd tõstavad piirkonna elektrivõrgu töökindlust ja valmivad novembriks.

Ehitustöödega asendatakse piirkonna amortiseerunud 35kV reservõhuliin 15kV maakaabelliiniga. Samuti viiakse maakaablisse praegused Võhma ja Suure-Jaani vahelise teelõigu 0,4kV ja 15kV õhuliinid. Sellega luuakse Võhma alajaama piirkonna majapidamistele töökindlam reservtoide Suure-Jaani alajaamast ja paraneb ka elektrivarustus kahe asula vahele jäävates külades. Kokku ehitatakse 50 kilomeetri ulatuses maakaabelliini, vahetatakse välja üheksa ja ehitatakse juurde kaks uut alajaama.

„Ehitustööd tõstavad märkimisväärselt piirkonna elektrivõrgu töökindlust. Uus loodav reservtoide tähendab, et kui Võhma piirkonda varustaval liinil toimub rike, saab toite ümber suunata uue liini kaudu ja vältida elektrikatkestust," selgitas Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

Võhma elektrivõrgu uuendamine on Jaotusvõrgu 2011. aasta suurim investeerimisprojekt Viljandimaal. Tööde teostamiseks on Jaotusvõrk sõlminud hankelepingu elektriehitusettevõtte Corle OÜ-ga.

Samas maakonnas on oluline investeering ka äsjalõppenud Olustvere elektrivõrgu uuendamine, mille käigus viidi maa alla amortiseerunud õhuliin ja ehitati 2 uut alajaama. Ligi 210 000 eurot maksnud uuendamistööde tulemusena paranes Olustvere elektrivõrgu töökindlus, samuti on tänu õhuliini eemaldamisele kaunimaks muutunud vaade Olustvere uhkel puudealleel. Töid teostas Eltel Networks AS.

Möödunud aastal suunas Jaotusvõrk Viljandimaa elektrivõrgu uuendamisse ligi 2 miljonit eurot, millest üle kahe kolmandiku kulus ilmastikukindla maakaabli ja kaasaegsete alajaamade paigaldamisele. Sel aastal planeeritakse maakonnas investeerida ligi 2,6 miljonit eurot.

Üle Eesti investeeris Eesti Energia Jaotusvõrk 2010. aastal elektrivõrgu uuendamisse enam kui 60 miljonit eurot, sealhulgas kogu teenitud ärikasumi. Kokku haldab Eesti Energia Jaotusvõrk üle 61 000 kilomeetri elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

Marina Bachmann
pressiesindaja